Spørsmål og svar

Under følger en del ofte stilte spørsmål delt opp i kategorier. Har du andre spørsmål så kontakt oss gjerne via vårt kontaktskjema, på Facebook eller slå av en prat med din lokale regionsansvarlige. Denne siden ble sist oppdatert 19.01.2019.
 

FORBUND

 1. Hva er NOR3F?
  Norges Functional Fitnessforbund (NOR3F) er en non-profit organisasjon med formål å fremme Functional Fitness som en sport i Norge og etablere det som en idrett under Norges Idrettsforbund (NIF). Vi er og en del av International Functional Fitness Federation (iF3).

 2. Hvorfor er NOR3F etablert?
  Det er mange i Norge som konkurrerer i Functional Fitness, men det har frem til nå ikke eksistert noe system rundt utøverne. Det har vært konkurranser av ulike slag, både individuelle og lag baserte, men ingen nasjonale mesterskap, ingen sertifiserte dommere, ingen strukturerte dopingtester, ingen klubber/forbund som som samler alle utøvere under et og samme tak. Se mer under Bli med.

 3. Hva er visjonen for NOR3F?
  Vår visjon er å fremme Functional Fitness som idrett i Norge, og legge til rette for et rettferdig, trygt og dopingfritt miljø innen idretten med fokus på utøveren.

 4. Hvilke bestemmelser og regler gjelder for NOR3F?
  Du vil finne NOR3F sine lover, regler og vedtekter her. NOR3F følger også reglene til iF3 og baserer oss på NIF sine lover selv om vi foreløpig ikke er underlagt NIF.

 5. Hvordan bli med i NOR3F?
  Man kan bli med i NOR3F på én eller flere av 3 mulige måter:

  • Forbundet
   Forbundet trenger ildsjeler til å drive vår non-profit organisasjon til fordel for alle utøvere og idretten i Norge. Ønsker du å være med kan du kontakte oss her.

  • Klubb
   Grupper (potensielt boxer) kan bli medlem av Forbundet gjennom å opprette en lokal klubb - på mange måter slik din lokale fotball- eller vektløfterklubb er med av NFF eller NVF.

  • Utøver
   Som utøver blir du medlem av en klubb og deltar på arrangementer og konkurranser arrangert i regi av NOR3F.

 6. Hva er fordelene ved å være en del av NOR3F?
  Fordelene med å bli med i NOR3F, altså organisert idrett for din sport Functional Fitness, er mange. Her kommer noen:

  • Idretten din blir faktisk anerkjent som idrett i Norge, og er under NIF og på sikt olympiatoppen med de fordeler som det følger. Vi kan dermed kåre en Norgesmester.

  • Konkurranser med opplærte og sertifiserte dommere.

  • Mest mulig tilbake til utøveren: NOR3F som annen idrett i Norge er non-profit, så ingen tar ut profitt - i stedet går alle inntekter (f.eks. påmeldingsgebyr for konkurranser) tilbake til utøverne selv.

  • Forsikring. Ved å konkurrere i en NOR3F sanksjonert konkurranse er du forsikret (i motsetning til hva man er på andre lokale konkurranser).

  • Antidoping: Vi følger WADA og Antidoping Norges lover fra første dag. Dette gir deg som utøver like vilkår i konkurranser og er med på å bygge opp om Functional Fitness som en seriøst idrett.

 7. Blir man forsikret gjennom NOR3F?
  Ja, alle med lisens er del i vår kollektive ulykkesforsikring. Ta kontakt med din lokale klubb for detaljer dersom uhellet er ute.

 8. Hvem er NOR3F for?
  NOR3F er her for bredden av utøvere. Fra toppen og ned til hvermannsen. Ta fotball som et eksempel; Forbundet er her for å legge til rette for eliten og nasjonale mesterskap, men også 3. eller 7. divisjon. Vi tror på Functional Fitness som en idrett og at alle vil ha glede av lokale eller regionale konkurranser.

 9. Hvorfor har dere et engelsk navn på idretten i et norsk forbund?
  Vi hadde en del diskusjon og mange forslag, men vi kom frem til et tilfredsstillende begrep på norsk for idretten vår. "Funksjonell trening" er mye brukt om treningen, men vi vil jo ikke ha et forbund for "trening", NOR3F er et forbund for idretten. Forslag som "funksjonell idrett" syntes vi heller ikke ble riktig.

  Da sjekket vi hva NIF sier om saken, så åpner de for å bruke engelske navn på norske forbund dersom det gir mening. Noen eksempler er cricket, kickboxing, snowboard, softball og baseball.

  Da gikk vi altså for "Functional Fitness" som er det vårt internasjonale forbund bruker, iF3 = International Functional Fitness Federation.

KLUBB

 1. Hva er en klubb?
  En klubb er et idrettslag, på samme måte som din lokale fotball eller vektløfterklubb. Alle som vil delta i NOR3F sine konkurranser må være en del av en Functional Fitnessklubb (FFK).

 2. Hvorfor må vi være medlem av en klubb?
  NOR3F er det norske forbundet for sporten vår, Functional Fitness. Ønsker du å være med må du tilknytte deg en lokal klubb og ha lisens på lik måte som i andre idretter.

 3. Hva vil medlemmene få ut av å være en klubb?
  Se siden Bli med for generelle fordeler, og ellers vil hver enkelt klubb kunne tilby egne tjenester og events. Det kan være lokale treninger, konkurranser, opplæring mm.

 4. Hvordan er en klubb organisert?
  En klubb er organisert som en annet idrettslag under NIF. Det betyr blant annet at det er en non-profit organisasjon med et demokratisk valgt styre.

 5. Hvordan og hvem styrer klubbene?
  Klubbene styres av et demokratisk valgt styre - som velges av dens medlemmer. Videre må klubbene forholde seg til lover og regler som gjelder for NOR3F, og dermed også iF3 og NIF.

 6. Hvordan etablerer man en klubb?
  For guide på hvordan man etablerer en klubb finner du her og den dekker forhåpentligvis de fleste relaterte spørsmål, og ellers er det bare å ta kontakt.

 7. Hvordan blir man medlem av en klubb?
  Finnes det ingen klubb i ditt nærområde anbefaler vi at du går sammen med noen andre og starter en klubb. Mer detaljer finner du her.

 8. Hvordan finner man en oversikt over klubbene?
  Se nederst på nor3f.boxpeak.com for et interaktivt kart over alle klubbene.

 9. Hvilke begrensninger/muligheter har en klubb?
  Man har stor frihet innenfor NOR3F sitt regelverk, men dersom du har konkrete spørsmål til hva en klubb kan gjøre ta kontakt med oss her.

RELASJONER

 1. Hva er sammenhengen mellom NOR3F/Functional Fitness og CrossFit?
  Det er ingen offisiell sammenheng mellom NOR3F og CrossFit. CrossFit er et varemerke og en privateid for-profit bedrift. NOR3F er en non-profit og demokratisk organisasjon for organisere og fremme idretten Functional Fitness.
  Begge driver med “Functional Fitness”, og mange som driver med FF vil også drive med CF. Vi forventer og håper også at det på nasjonalt nivå vil være et godt samarbeid mellom de som driver CrossFit affiliates (treningssentre) og de som driver Functional Fitnessklubber (non-profit idrettslag).

 2. Vil man kunne være med i CrossFit Open samtidig som man deltar på konkurranser i regi av NOR3F?
  Ja, NOR3F har ingen amatørregel og tillater derfor at våre utøvere også deltar i private konkurranser arrangert av CrossFit eller andre private selskaper.

 3. Vil NOR3F være en konkurrent til CrossFit?
  Nei, NOR3F ønsker å organisere idretten, og ikke konkurrere med eller ta over boxer (affiliates). Vi som starter NOR3F i Norge er alle del av CrossFit-miljøet og vi ønsker et bra samarbeid mellom eksisterende CrossFit affiliates og andre som driver med Functional Fitness på andre typer treningssentre eller eksisterende idrettslag..

 4. Må man være del av en CrossFit box for å kunne etablere en klubb eller være medlem av en klubb?
  Nei. Det er ingen krav eller automatikk i dette. Klubber kan startes helt isolert eller i samarbeid med en box.

 5. Hva synes CrossFit om i3F og deres arbeid?
  CrossFit HQ har ikke uttalt seg om arbeidet til iF3, det internasjonale forbundet forventer heller ikke noe uoverensstemmelser så lenge vi i forbundet er klare på å ikke misbruke varemerker, f.eks. navnet CrossFit.

 6. Hvordan vil boxer/CrossFit affiliates samarbeid med en NOR3F klubb?
  Det blir opp til hver enkelt box. Flere boxer samarbeider i dag med vektløfterklubber, og en lignende løsning kan funke bra for en FFK. Det vil være mange muligheter og her er to scenario:

  • ”Klubb i boxen”
   Minst 3 nøkkelpersoner ved boxen oppretter en klubb. Klubben får bruke lokalene til boxen mot at de f.eks. holder noen organiserte treninger i uken og generelt er med å bygge community gjennom konkurranser. Medlemmer betaler en liten ekstra sum for å være medlem av klubb. Det kan være 500,- i halvåret f.eks.

  • Sammensveiset
   Klubb opprettes som i første scenarioet, men her blir alle medlemmer av boxen automatisk medlem i klubben. Det finnes fremdeles et demokratisk valgt styre i klubben som er forskjellig fra styret til boxen og alle medlemmer må betale klubbavgift og/eller lisens til NOR3F hvert år, men for medlemmene virker boxen og klubben som ett og det samme.

KONKURRANSE

 1. Hva skjer med alle konkurransene som allerede organiseres og arrangeres i Norge?
  Vi ønsker at alle seriøse konkurranser som i dag arrangeres skal bli sanksjonert av NOR3F. Det vil føre til standardiserte regler, sertifiserte dommere, forsikring og etterhvert antidoping og testing. Vi er allerede i kontakt med flere av arrangørene til tidligere konkurranser, og dersom du har spørsmål ta kontakt her.

 2. Vil det være aldersklasser, slik som i CrossFit Open?
  Ja, se NM-sidene for detaljer hvert år.

 3. Har barn lov å konkurrere?
  Vi starter med en 16 års grense for åpen klasse og 13 år for ungdom. På sikt ønsker vi å utvide klassene til også inkludere yngre utøvere. Det er viktig å legge til rette for barneidrett, men det må gjøres på en riktig måte.

 4. Hvor er regelboken?
  Konkurranse regelboken for 2019 kan lastes ned her.

 

 
Logo 4.png
 

NORGES FUNCTIONAL FITNESSFORBUND